Top Social

ΕΛΑΙΑ

 

 

Η Ελαία (εδώ) βρίσκεται ανάμεσα στη Ζαχάρω και την Κυπαρισσία δίπλα στις εκβολές του μόνου ποταμού με θηλυκό όνομα στην Ελλάδα, αυτού της Νέδας και έχει από ένα από τα μεγαλύτερα και συνεχή δάση της Ελλάδας. Στρίβοντας από την εθνική, μπαίνοντας στο χωριό και κατευθυνόμενοι προς την παραλία θα βρείτε 1-2 ταβέρνες και 2 μίνι μάρκετ πριν περάσετε τις γραμμές του τρένου. Φτάνοντας στην παραλία θα δείτε ακόμα 2 ταβέρνες και πολλές πινακίδες και προειδοποιήσεις καθώς και πολλές κατασκηνώσεις προσκόπων. Στο αριστερό σας χέρι ξεκινάει ένας χωματόδρομος κατά μήκος του δάσους που έχει μήκος περίπου 500 μέτρα, αριστερά του χωματόδρομου βρίσκεται το κυρίως δάσος και δεξιά διάφορα δέντρα και ερημίες.

Αν είστε τυχεροί θα βρεθείτε στο δρόμο αυτού του θαυμάσιου πρώτου ταξιδιού που θα προσπαθήσουν να φέρουν εις πέρας τα μικρά χελωνάκια καθώς στην παραλία της Ελαίας γενούν και φτιάχνουν φωλιές πάρα πολλές χελώνες.

Μπορείτε να στήσετε την σκηνή ή να αφήσετε το τροχόσπιτό σας τόσο στο δεξί μέρος του δρόμου όσο και στο αριστερό καθ’ όλο το μήκος του δάσους. Χρειάζεται προσοχή βέβαια καθώς σε πολλά σημεία έχει μαλακή άμμο και μπορεί να βυθιστεί το όχημα και να χρειαστεί ρυμούλκηση (συμβαίνει αρκετά συχνά).

Στο δάσος θα βρείτε 24/7 σκιά και το έδαφος είναι πολύ καλό αλλά θα σας συνιστούσαμε να πάρετε μαζί σας ένα φουσκωτό στρώμα camping ειδικά αν έχετε θέματα με την πλάτη καθώς δεν είναι αμμουδιά. Η πληθώρα των δένδρων είναι πεύκα και τα ζωύφια είναι σχεδόν άφαντα στον τόπο αυτό.

 Η παραλία είναι υπέροχη, ερημική και όσο πιο προς το τέλος του χωματόδρομου εγκατασταθείτε τόσο πιο ήσυχα θα περάσετε τις μέρες σας. Η θάλασσα δεν ήταν πολύ καθαρή όσο είμασταν εκεί καθώς βρήκαμε αρκετές τσούχτρες αλλά και λάδια-βρωμιές στα ρηχά.

Σε όλο το μήκος του χωματόδρομου στο αριστερό σας χέρι θα συναντήσετε αρκετά ντους και στο τέλος του χωματόδρομου είναι ένα σπίτι-συγκρότημα και ένα πάρκινγκ για την παραλία, εκεί θα βρείτε και δύο ντους με το ένα εκ των δύο να έχει συνεχώς ζεστό νερό.

Κάθε μέρα στις 10:00 περνάει ένα βαν με ψωμί γάλα και άλλα πράγματα από έναν φούρνο, και στη μέση του δρόμου υπάρχει μια αυτοσχέδια μαναβική εγκατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 2013 πωλήθηκε μεγάλο κομμάτι αυτής της έκτασης και από τότε ο ιδιοκτήτης προσπαθεί μέσω της δικαστικής οδού να του επιτραπεί να χτίσει στο δάσος, κάτι το οποίο δεν έχει κερδίσει ακόμα. Για τη σωτηρία  του δάσους μάχονται τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και πολίτες αλλά και οργανώσεις που προσπαθούν να προστατέψουν τον όμορφο αυτό χώρο αλλά και τις χελώνες που φτιάχνουν τις φωλιές τους στην παραλία της Ελαίας. Για το λόγο αυτό από το 2013 πολλοί κατασκηνωτές εκδιώχθηκαν από το δάσος και την παραλία τόσο από τις αρχές όσο και από ιδιώτες καθώς επρόκειτο πλέον για ιδιωτική περιοχή (όπως αναφέρεται ακόμα και σε πολλές πινακίδες στο χώρο). Ωστόσο εμείς στα τέλη του Ιουλίου το 2017 δεν συναντήσαμε κανένα τέτοιο θέμα και ούτε υπάρχουν πλέον τέτοιες αναφορές, παρά το σημαντικό γεγονός πως από την περιοχή περνάει καθημερινά τόσο η πυροσβεστική όσο και η αστυνομία χωρίς όμως να ενοχλούν κανέναν. Το μόνο το οποίο ελέγχουν είναι να μην υπάρχουν φωτιές από κατασκηνωτές και να μην ενοχλούνται τόσο η φύση όσο και οι χελώνες.

Το μόνο κακό είναι πως από το 2015 έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα κλοπών στο χώρο, τόσο σε σκηνές όσο και σε αμάξια, με την αστυνομία να έχει εξαρθρώσει ήδη μια μικρό-συμμορία. Φυσικό επακόλουθο αυτού ότι δεν μπορείτε να αφήσετε το αμάξι και τα πράγματα σας χωρίς φύλαξη καθώς εισβάλουν προκειμένου να κλέψουν ακόμα και ρούχα. Η παραλία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 μέτρα από το δάσος με ένα μικρό λόφο να μην επιτρέπει την ορατότητα πίσω από την παραλία σε όλο το μήκος της.

Όπως πολλοί λένε η ελαία είναι ο παράδεισος του camping.